2016 року більшість скарг, що надійшли до Антирейдерської комісії, стосувалися захоплення корпоративних прав, в 2017-м — захоплення землі — Олена Сукманова, заступник міністра юстиції України

У рамках модуля «Спори у сфері державної реєстрації» Школи судової практики Legal High School заступник міністра юстиції України з питань державної реєстрації Олена Сукманова розповіла про особливості оскарження окремих реєстраційних дій.

Вона нагадала, що внаслідок реформи децентралізації з’явилися нові суб’єкти реєстраційних дій, серед яких — нотаріуси та спеціально акредитовані суб’єкти. Передавши функції з вчинення реєстраційних дій на місця, держава просто не могла залишити ці процеси без уваги, і на Міністерство юстиції України були покладені функції щодо здійснення двох видів контролю — це розгляд скарг і моніторинг реєстраторів. Спікер зазначила, що оскаржити дії в сфері держреєстрації можна в суді (цей спосіб існував і раніше) та в Комісії з питань розгляду скарг у сфері державної реєстрації (так звана Антирейдерська комісія — аналог інстанції адміністративного оскарження). Під час вибору юридичної стратегії Олена Сукманова рекомендує спочатку звертатися в Комісію, оскільки це найшвидший спосіб вирішення конфлікту, а якщо бажаного результату досягти не вдається, то потрібно звертатися до суду.

Серед реєстраційних дій, які оскаржуються найчастіше, Олена Сукманова виділила такі: реєстраційні дії, спрямовані на відчуження майна, якщо є заборони в державних реєстрах; реєстрація змін до відомостей про юридичну особу щодо зміни власників і керівників такої юридичної особи; реєстраційні дії, вчинені в порядку звернення стягнення на предмет іпотеки; реєстраційні дії щодо договору оренди землі та його розірвання.

Лектор підкреслила, що 2016 року 80% скарг в Комісію з питань розгляду скарг у сфері держреєстрації стосувалися захоплення корпоративних прав. Але наприкінці 2016 року набули чинності зміни в законодавстві про держреєстрацію, посилено спеціальний захист ключів реєстраторів, введена кримінальна відповідальність, а також внесені інші новації, які вплинули на зменшення випадків захоплення корпоративних прав. 2017 року, за словами Олени Сукманової, надійшло дуже багато скарг, що стосуються захоплення землі.

Серед найпоширеніших помилок реєстраторів під час реєстрації прав та їх обтяжень заступник міністра юстиції назвала порушення обов’язку долучення в повному обсязі до заяви у відповідному розділі державного реєстру прав електронних копій документів; порушення послідовності дій під час проведення державної реєстрації речових прав та їх обтяжень, внесення змін до держреєстру прав; порушення вимог законодавства щодо території здійснення повноважень проведення державної реєстрації прав на нерухоме майно тощо.

Олена Сукманова проаналізувала й найтиповіші помилки, що містяться в заявах скаржників, які звертаються до Комісії: відсутність обставин, якими скаржник обґрунтовує свої вимоги (наприклад, у справі про рейдерське захоплення землі долучення однієї копії договору оренди земельної ділянки недостатньо, потрібен витяг з ДЗК, який підтверджує, що договір розірвано не було); закінчення встановленого законом строку подання скарги (60 днів з дати прийняття оскаржуваного рішення або з моменту, коли особа довідалася або могла довідатися про порушення її права); подання скарги на рішення про державну реєстрацію права власності, що отримане на підставі рішення суду; відсутність засвідчених копій документів, що підтверджують факт порушення прав скаржника; питання, порушені у скарзі, не стосуються прийняття рішень про державну реєстрацію; відсутність дати складання скарги; відсутність у скарзі реквізитів оскаржуваного рішення державного реєстратора; наявність судового провадження щодо спору між сторонами з тих самих питань, предмету й підстав.

На завершення лекції Олена Сукманова зробила огляд деяких судових рішень за позовами, що стосуються дій і рішень Комісії (щодо несвоєчасного повідомлення зацікавлених осіб про дату, час і місце розгляду скарги, щодо порушень строків звернення до Комісії), а слухачі Школи попрацювали над практичним завданням .

МЕНЮ

LegalHighSchool – Вища школа для юристів та адвокатів

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x
Кошик